10 Tips bij het kiezen van een hostingprovider

Een hostingprovider is een bedrijf dat ruimte op het web verhuurd.

Theoretisch kun je dit ook zelf doen, maar in de praktijk komt daar wel het een en ander bij kijken. Zo moet je bijvoorbeeld veel verstand van netwerken hebben en moet je voortdurend waakzaam zijn voor virussen, hack pogingen etc. Daarnaast kun je nooit de uptime geven die een goede hostingprovider jou wel kan garanderen.

Ok een hostingprovider dus, maar welke?

Bij het kiezen van een hostingprovider heb je om te beginnen grofweg 2 mogelijkheden:

 • een gratis hostingprovider
 • een betaalde hostingprovider

Ben je serieus, dan kom je eigenlijk al gelijk uit op een betaalde hostingprovider.

Een gratis hosting provider kan, in tegenstelling tot een betaalde hostingprovider, dezelfde diensten leveren (Zie hieronder). Bovendien zal een gratis hostingprovider altijd een “vergoeding”van jou willen hebben voor de door hun geleverde diensten. Denk bijvoorbeeld aan advertentie ruimte op jouw website. Het grootste probleem vind ik vaak de kleine lettertjes: vaak bevatten die zo iets als “als wij ermee stoppen, dan ben jij jouw gegevens kwijt”: Niet aan een gratis provider beginnen dus!

Let trouwens op voor aanbiedingen die een kant en klare oplossing uit de doos aanbieden tegen een geringe vergoeding (vaak enkele euro’s per maand of zelfs per jaar)

Deze zijn wel is waar niet gratis, en bieden een hele makkelijke oplossing aan, maar daarmee is alles, naar mijn mening, mee gezegd: Je krijgt een kant en klare oplossing, maar wil je iets meer of net iets anders, dan kan dat niet, of tegen een zeer hoge vergoeding.

Goed een betaalde hostingprovider, maar welke?

Dat is een goede vraag, want er zijn namelijk ongelofelijk veel aanbieders.

Daarom hier: 10 Tips bij het kiezen van een hostingprovider :

1.Uptime

Als je besluit de hosting van jouw website uit te besteden, dan wil je natuurlijk wel dat jouw website altijd beschikbaar is. Uptime is de mate waarin een website online is en wordt gemeten in procenten per tijdseenheid. Neem met niet minder genoegen dan 99% uptime (bij 99% garandeert de hostingprovider dus dat, gemiddeld gezien, zij de diensten in 99% van de tijd kunnen leveren. Dat lijkt veel, maar per 100 dagen kan dat betekenen dat jouw site 1 dag niet bereikbaar is, je zal maar net een maandenlange campagne hebben voorbereid waarvan het zwaartepunt net op die ene dag aankomt!)

2.Snelheid

Er zijn snelle en minder snelle hostingproviders. Zelfs bied een hostingprovider vaak verschillende pakketten aan, waarbij snelheid een wezenlijk onderdeel vormt.

De snelheid waarmee een website geladen kan worden is afhankelijk van heel veel factoren (waaronder zelfs de hard- en software van de bezoeker). Er is daarop dan ook geen eenduidig antwoord. Natuurlijk geld: hoe sneller hoe beter, maar snelheid heeft een prijs! Je moet er in ieder geval wel vanuit gaan dat het laden van een webpagina niet meer dan 5 seconden mag kosten, maar eigenlijk net iets langer mag duren dan 0 seconden!

3. Prijs

Op een willekeurige 3 e plaats: de prijs: Hoewel je mag aannemen dat een duurdere provider vaak een betere service levert, is dit zeker niet van zelf sprekend! Persoonlijk kies ik voor de iets duurdere provider welke een heel pakket aan diensten voor die prijs levert. Voor persoonlijk of kleinschalig professioneel gebruik hoeven deze kosten zeker niet hoger te zijn dan 10 – 15 euro (voor ongelimiteerd gebruik wel te verstaan!).

Dit is wel sterk afhankelijk van alle diensten/mogelijkheden er worden geleverd

4. Techniek

Verschillende hostingproviders bieden verschillende technieken aan: Alle websites worden (uiteindelijk) gepresenteerd in HTML (de taal die webbrowsers interpreteren en omzetten in een voor de gebruiker begrijpelijke pagina). Maar voordat deze HTML code door de webserver aangeboden kan worden aan de webbrowser (van de gebruiker) vind er vaak heel wat plaats waarbij er vaak van verschillende technieken gebruik gemaakt wordt. Vaak wordt daarbij ook een database gebruikt.

Grofweg zijn deze technieken gebaseerd op of Windows of op Linux.

Windows hosting is veel duurder dan Linux hosting, vanwege de dure Microsoft licenties (Windows, ASP en MSSQL versus: Linux, PHP en MySQL)

Naar mijn mening moet een provider minimaal ondersteunen: HTML, XHTML, XML, FTP, PHP, PERL, .htaccess, MySQL, cronjobs, SSL, XML, CGI, Java, Javascript,Flash,

5. Hoeveelheid webruimte

Hoeveel webruimte krijg je voor jouw abonnement? Bevat jouw site veel multimedia (foto’s, films en/of geluid) dan heb je automatisch veel opslag nodig. Veel providers hebben een pakket waarbij je ongelimiteerd ruimte krijgt aangeboden op basis van “fair use policy”

6. Dataverkeer (bandbreedte)

Als iemand jouw website bezoekt wordt er informatie uitgewisseld. Deze uitwisseling legt beslag op de capaciteit van de systemen van jouw hostingprovider. Daarom kent jouw hosting abonnement een maximum datalimiet (ook wel bandbreedte genoemd) Deze wordt meestal in GB (gigaByte) uitgedrukt. 3, 5, 10, 15 GB is gebruikelijk waarbij 3 weinig is (gemiddeld genoeg voor een prive website met een klein aantal bezoekers). Ook zijn er hostingproviders die Ongelimiteerd dataverkeer toestaan op basis van “Fair use policy”.

7. Maildomein

behalve het “hosten” van websites kan jouw hostingprovider ook jouw mail “hosten”.

Volgens mij doen ze dit bijna allemaal, maar controleer dat bij het aangaan van jouw abonnement.

8. Aantal (sub)Domeinen en websites

Hostingpakketten zijn er in verschillende maten, maar veelal ondersteunen ze een of meerdere websites en/of (sub-) domeinen. Een pakket met meerdere websites en (sub-) domeinen zijn praktisch, omdat je in jouw abonnement zo meer websites met verschillende domeinen kan onderbrengen.

9. SSL (beveiligde server)

Mocht je (misschien in de toekomst) van plan zijn betalingen of gevoelige informatie via jouw website te verwerken, dan kan je niet zonder een beveiligde server (te herkennen aan de adressen “Https://www” in plaats van “Http://www”. Sommige hostingproviders ondersteunen dit niet, en moet je misschien om deze reden met jouw website verhuizen¬† naar een andere host.

10. Controle paneel

Uiteindelijk moet je jouw site beheren: dat begint al bij het installeren, maar ook onderhouden, back-uppen, mappen aanmaken, bestanden kopiëren etc.

Een goed, gebruiksvriendelijk en uitgebreid controle paneel kan jouw leven daarbij bijzonder veraangenamen. Sommige providers laten je zelfs vanuit hun controle paneel met minimale instellingen een compleet script of CMS installeren zoals b.v. Joomla, WordPress, Magento etc. En dat is erge fijn.

Tenslotte zou ik zeker ook eens over de grens kijken. Hosting in de Verenigde Staten is vaak de helft tot nog meer goedkoper dan in Nederland. Is jouw publiek vooral in Europa dan betaal je daarvoor wel een andere (kleine) prijs: snelheid. Tenslotte moet al het verkeer door slechts enkele onderzeese kabels.

Unlimited hosting bij Bluehost voor 6 euro per maand!

Unlimited hosting bij Bluehost voor 6 euro per maand!

Een goede “Unlimited”(linux) Provider is bluehost in de VS. Voor ongeveer ‚ $ 6,– per maand (wel jaarlijks vooruit te voldoen) krijg je:

 • Ongelimiteerd aantal domeinen/websites
 • Ongelimiteerde bandbreedte
 • Ongelimiteerde opslag
 • Ongelimiteerd aantal email accounts
 • Een gratis domeinnaam
 • Een uitmuntend controle paneel
 • Fantastische support
 • Voldoende diensten
 • Scripts installeren met slechts enkele klikken/instellingen
 • en veel meer
 

WordPress Membership Plugin

03 GIF Banner
Codecanyon wide 728 x 90
Themeforest wide 728 x 90


Go Daddy NL 728x90 30 off


728x90_ShutterStock-Culture_NL_animated


KPN Algemeen 728 x 090Brand Communication Image Banner 728 x 90


Coolblue 728x90