spam

Afbeelding: freezelight /Flickr

Wat is- en hoe voorkom ik spam op mijn website?

Spam kennen we vooral van ongewenste email berichten, maar dat is slechts een gedeelte van wat we noemen “Spam”. Dus wat is Spam eigenlijk?

Wat is Spam?

Spam zijn ongevraagde, bijna altijd commerciele berichten die in grote getale verstuurd of getoond worden. Vaak gebeurd dat door gebruik te maken van faciliteiten (email-, webserver, website’s etc) zonder dat de eigenaar van deze faciliteiten daarvan op de hoogte is en/of toestaat.

Waar komt de naam Spam vandaan?

Spam is een merknaam van ingeblikt vlees (ham). in Nederland is het onderd de naam “smac” te koop. Het wordt b.v. gebruikt in het recept “Macaroni met Ham¬† en Kaas”. Ongevraagden berichten “Spam” zoal wat wij er tegenwoordig mee bedoelen is ontstaan na een sketch uit de jaren 70 van Monty Python, waarbij een echtpaar iets te eten wil bestellen in een restaurant dat vol zit met vikingen. Het enige dat op het menu staat zijn gerechten met, je raad het al “Spam”. De mevrouw van het stel wil helemaal geen spam, maar het wordt haar gewoon opgedrongen..nou ja kijk zelf:

Okay leuk, maar hoe voorkom ik het op mijn website?

Je kunt spam op jouw website (we hebben het hier dus niet over email) op verschillende manieren voorkomen. Bepaal wat in jouw situatie de beste methode is, of combineer een aantal van onderstaande oplossingen.

1. Maak het onmogelijk voor bezoekers reacties te plaatsen op jouw website.

De manier is waarschijnlijk een beetje te rigoureus: je schakelt namelijk alle interactie met jouw bezoekers/lezers uit. Maar als je een site beheert waar de communicatie eenzijdig verloopt (wat ik vanuit SEO oogpunt niet zou aanraden), dan is dat zeker het overwegen waard en bespaard het je waarschijnlijk een hoop moeite, tijd en geld.

2. gebruik services van derde partijen om interactie met jouw bezoekers te hebben.

Er zijn verschillende aanbieders van diensten beschikbaar die door gebruikers gegenereerde berichten monitoren, opslaan en publiceren. Een bekende service is b.v. Disqus.

3. maak gebruik van CAPTCHA

CAPTCHA is een Engelse afkorting voor “Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart”, oftewel: “een volledig geautomatiseerde reactietest¬† om te bepalen of er al dan niet sprake is van een menselijke gebruiker”. Spam wordt vaak geautomatiseerd verstuurt of geplaatst. Door gebruik te maken van CAPTCHA, moet iemand (of iets) eerst een vraag beantwoorden, voordat hij of zij¬† (of het) een bericht kan plaatsen.

captcha voorbeeld

Een voorbeeld van een Captcha test

4. Beter nog maak gebruik van Q&A CAPTCHA

De CAPTCHA techniek is een veelgebruikte techniek in websites. Deze techniek is zo populair, dat spammers de CAPTCHA vragen (en antwoorden) al in hun spam-bots (stukjes software dat automatisch spamberichten kan plaatsen) hebben geprogrammeerd. Dezelfde CAPTCHA vragen komen vaak terug. Een Q&A CAPTCHA is een vraag en antwoord CAPTCHA. Dus een test waarbij de bezoeker (die een bericht wilt plaatsen) eerst een vraag moet beantwoorden die voor mensen makkelijk-, maar voor computer(-systemen) bijna onmogelijk te beantwoorden is. Een voorbeeld van een Q & A CAPTCHA voor webulous.net zou kunnen zijn: “Welk bedrijf zit er achter Webulous.net” (staat links onderaan op elke pagina, en is terug te vinden op de pagina “Over ons”). Een veelgebruikte Q & A CAPTCHA is een sommetje, zoals bijvoorbeeld 1 +3 = ?. Deze zijn vaak minder goed, omdat ook deze al veel gebruikt worden.

5. Neem een verborgen veld op

Door in het reactie formulier een verborgen veld op te nemen kun je spam-bots tegenhouden. Een mens zal het veld negeren en niet invullen, omdat hij of zij het immers niet kan zien. Een veld kun je verborgen maken door gebruik van CSS of javascript te maken. Een spam-bot zal in elk veld iets invullen. op het moment dat het verborgen veld een waarde bevat, kun je de invoer afkeuren.

6. Gebruik diensten die verkeersbronnen analyseren

Spammer beschikken over veel, maar relatief gezien over een beperkt aantal systemen om spam van te kunnen versturen/plaatsen. Zij gebruiken deze systemen totdat ze niet bruikbaar meer zijn, omdat ze bijvoorbeeld ontdekt zijn als zijnde bron van spam. Er zijn verschillende diensten die deze service goedkoop of zelfs gratis aanbieden. voorbeeld daarvan zijn reCAPTCHA of AKISMET.

7. Blokkeer bepaalde worden

Als je merkt dat spammers bepaalde woorden gebruiken in de berichten die ze plaatsen, kun je deze woorden EN spammers verhinderen berichten te plaatsen.

8. gebruik rel=”nofollow” in links welke in berichten geplaatst worden

Spammers gebruiken vaak links naar websites die ze promoten. Door automatisch¬† rel=”nofollow” aan links in berichten toe tevoegen, wordjouw website voor spammers minder interessant, en zullen ze jouw site links laten liggen.

9. laat de beheerder de berichten modereren

Zeker bij kleine websites is dit doorgaans een goed en goedkope oplossing: laat de beheerder van de website berichten monitoren. Legitieme bericht keur hij of zij goed, en worden pas dan zichtbaar. Spam, wordt afgekeurd en verdwijnt de vuilnisbak in.

10. laat gebruikers berichten modereren

Hetzelfde als 9, maar nu laat je deze taak over aan enkele sleutelgebruikers. Vaak zie je dat bepaalde gebruikers zich vaak op een site laten zien en ook actief deelnemen aan discussies. Nadat je een vertrouwensrelatie met hen hebt, kun je ze benaderen om als moderator van jouw site op te treden. Dit is zeker een goede methode bij een grotere website met veel gebruikers interactie. Maak er een spel van! door moderators punten te laten verdienen als ze spam rapporteren kun je er een spel van maken. wees verrast van het effect en spammers kiezen het hazenpad.

11. Laat iedereen die berichten wil plaatsen zich eerst registreren.

Door gebruikers eerst een registratieproces te laten doorlopen houdt je de deur dicht voor spammers. Door gebruikers te laten registreren kun je nog meer voordeel behalen. Je hebt dan ook hun mailadres, en kun je ze meer betrekken bij jouw website, product of dienst. Aan de andere kant komt de drempel voor gebruikers wel hoger te liggen. verwacht dan ook dat een (misschien klein) percentage niet zal registreren, omdat ze dit niet willen of te veel moeite vinden. Je kunt je dan overigens afvragen of deze gebruikers wel het juiste publiek voor jou zijn.

 


728x90_ShutterStock-Culture_NL_animated
Codecanyon wide 728 x 90
Themeforest wide 728 x 90


Brand Communication Image Banner 728 x 90


KPN Algemeen 728 x 09003 GIF Banner
WordPress Membership Plugin


Coolblue 728x90


Go Daddy NL 728x90 30 off