afbeelding gratis? tips Eindelijk een geschikte afbeelding gratis gedownload voor jouw website, maar weet je niet of deze vrij van licentierechten is? Ga er van uit dat er copyrights op zit en er waarschijnlijk licentiekosten verbonden zijn voor het gebruik van de afbeelding. Wil je de afbeelding toch echt gebruiken?

Gebruik Google Afbeeldingen!

Ga naar Google images: https://images.google.nl/ vul in het zoekvenstertje een website adres met een afbeelding, of sleep gewoon een afbeelding naar dat scherm. in het scherm met de zoekresultaten klik je dan op “zoek hulpmiddelen” en vervolgens op “Gelabeld voor niet commercieel gebruik”. Als de foto dan ineens weg is uit de zoekresultaten, weet je dat ie NIET gratis is. Afbeelding gratis? gebruik google images Als een foto al niet voorkomt in “hergebruik voor niet commercieel gebruik”, dan mag je hem al zeker niet commercieel gebruiken.

Is de afbeelding gratis? nee! ok, wat nu?

Het antwoord is nog eens: Google images. Zorg ervoor dat “Niet gefilterd op licentie” is aangevinkt. Je zult nu door de gevonden resultaten moeten gaan om de licentie hebbende partij te vinden. let vooral op de domeinnaam onder afbeelding gratis? gebruik google imagesde titel van de zoekresultaten (grote blauwe letters). Er zijn enkele tientallen grote beeldbanken, maar meestal zijn het de top 5 die de licenties beheren of hebben. De meest bekende beeldbanken zijn:

  • Dreamstime
  • Shutterstock
  • fotalia

Als het om zogenaamde stockfoto’s gaat zijn zij meestal de licentie eigenaren of beheerders.

Hoe origineel is een afbeelding eigenlijk?

Wil je graag origineel zijn, of gewoon weten wie een bepaalde afbeelding nog meer gebruikt? kijk dan eens naar: https://www.tineye.com/ (je kunt dan gelijk een goed idee krijgen hoe geavanceerd beeldherkenning inmiddels is!)  

Sites met gratis stock foto’s

Eerder scherven we al over websites waar je gratis beeldmateriaal kunt vinden. Kijk daarvoor hier, hier en hier. Toch is het ook hier vaak een probleem te ontdekken welke foto, je waarvoor mag gebruiken. Tenslotte is het in het verleden voorgekomen dat gratis materiaal van een bepaalde beeldbank over wordt genomen door een grotere commerciële partij, waarna de afbeeldingen ineens niet meer “gratis” zijn. Daarom…

Goedkope site met stock foto’s

1 dollar per afbeelding. dat is niet slecht naar ons idee. kijk eens hier.

Waarom zou ik eigenlijk betalen voor afbeeldingen?

In de eerste plaats moet je jezelf bedenken dat iemand ooit voor dag en dauw met peperdure apparatuur en een even zo duur opleidings niveau zijn bed is uitgekomen om misschien wel 200 km te rijden om dat ene shot met die fantastische “sunrise” te nemen. Alleen daarom al!

Haal het wat dichter bij jezelf: Het risico op copyright claims door belanghebbende organisaties, zoals Getty Images zijn op jacht naar iedereen die willens en wetens zomaar afbeeldingen gebruikt zonder daarvoor te betalen. Dat hun werkwijze op zijn zachtst gezegd “dubieus” is, doet niet af aan de slapeloze nachten die je er aan over kunt houden. Lees hier meer!

 

Themeforest wide 728 x 90


Coolblue 728x90WordPress Membership Plugin


Go Daddy NL 728x90 30 off
Codecanyon wide 728 x 90


03 GIF Banner


728x90_ShutterStock-Culture_NL_animated


KPN Algemeen 728 x 090Brand Communication Image Banner 728 x 90