Is mijn website in de lucht?

Is mijn website in de lucht?

Page not found - 404

Is mijn website wel in de lucht? Doet mijn website het wel?

Een website is techniek. en techniek heeft wel eens storingen. daarom zijn bovenstaande vragen niet zo gek. Vooral als je een melding krijgt van iemand die zegt dat jouw website het niet doet of onbereikbaar is. Dat is heel vervelend, maar het kan ook een storm in een glas water zijn.

Nu hebben wij vaker mee gemaakt dat een website een melding krijgt dat deze onbereikbaar is terwijl dat uiteindelijk De website wel gewoon “in de lucht” was, maar er andere storende factoren speelden.

Eerst controleren…

website bereikbaar cheatsheetDaarom is het goed om eerst zelf te controleren of jijzelf de website wel kan zien. Dat lijkt simpel, maar er zijn een paar valkuilen die ervoor kunnen zorgen dat het voor jou lijkt dat een website wel of juist niet in de lucht blijkt te zijn. Gebruik van het cheatsheet links kan je helpen, maar vergeet ook de onderstaande tips niet! n.b. Dit artikel is alleen bedoeld als checklist of jouw website daadwerkelijk “down” is, of dat er toch nog andere factoren zijn waardoor niet alles lijkt wat het is!

Websites en computers maken namelijk allen in meer of mindere mate gebruik van cache (geheugen waarin tijdelijke kopie├źn van webpagina’s liggen opgeslagen zodat deze sneller weergegeven kunnen worden). En dit is nu juist wat het soms moeilijk maakt om te bepalen of je nu de echte website of een kopie uit dit geheugen ziet!

Een aantal tips:

 1. Bij de eerste melding, controleer in je eigen browser of je de website wel of (juist) niet ziet. Zorg ervoor dat je minimaal 3 of 4 keer de pagina herlaad (in windows F5, op de mac CMD+ R)
 2. Maak eventueel de cache / internet geschiedenis van je browser leeg
 3. gebruik een andere browser die je normaal niet gebruikt (op deze manier hoef je niet je internet geschiedenis of cache te verwijderen)
 4. kijk op http://downforeveryoneorjustme.com of de website het doet (soms moet je ook daar even herladen)
 5. gebruik je een proxy-server? zet die eens uit.

Een gratis automatisch controle?

Er zijn verschillende services die voor jou met bepaalde intervallen kunnen controleren of jouw website het doet. De meesten zijn helaas niet gratis.

Heb je niet veel meer nodig dan alleen een controle of je website het doet dan is http://www.monitor.us/ de service voor jou:

 • Gratis
 • elke 30 minuten een check
 • notificatie als de website “down” is naar een of meerdere email adressen
 • beperkte rapportage

 

 

clouds_eagle

 

 Go Daddy NL 728x90 30 off
WordPress Membership Plugin
Themeforest wide 728 x 90


Brand Communication Image Banner 728 x 90


728x90_ShutterStock-Culture_NL_animated


Coolblue 728x90


KPN Algemeen 728 x 090

Codecanyon wide 728 x 90

03 GIF Banner

 

About the Author:

Webulous
Webulous.net is een initiatief van Simple Online Solutions, een full service provider voor website ontwikkeling, promotie, onderhoud en advies op maat. Doordat wij regelmatig leuke uitdagingen krijgen voorgelegd, steken wij veel tijd in research en testwerk om bepaalde vraagstukken op te lossen. Veel van deze oplossingen zijn (gedeeltelijk) universeel toepasbaar en delen wij deze graag met de internet community. Op deze manier hopen wij iets terug te geven aan de community die ons ook vaak tot de oplossing bracht.

2 Comments

 1. Piet Boogaard september 15, 2015 at 4:25 pm - Reply

  Geachte Lezer,
  Mijn complimenten voor deze site. En nog gratis ook!
  Echter ik heb wel een vraag.
  Mijn website: http://burgerverzet.com/ heb ik nu anderhalf jaar.En ben een beginner.
  Nu ben ik met SEO begonnen van WordPress Yoast en worstel met de termen die niet verklaarbaar zijn en welk met wat er precies bedoeld wordt bv. Titel,beschrijving, trefwoorden, Custom Canonical URL , slug enz. Hebben jullie misschien een eenvoudige woorden lijst. Of waar is een goede vertaling te vinden voor de gebruikte termen in WordPress.
  Met dank voor de te nemen moeite en met
  Vriendelijke Groet,
  Piet Boogaard.
  -telefoonnummer verwijderd-

 2. Webulous
  Webulous september 15, 2015 at 4:32 pm - Reply

  Beste Piet,

  Dank voor het compliment!

  Jazeker, heb je https://webulous.net/wordpress-seo-van-yoast-voor-beginners/ al bekeken/gelezen?

  succes!

Leave A Comment