Page not found - 404

Is mijn website wel in de lucht? Doet mijn website het wel?

Een website is techniek. en techniek heeft wel eens storingen. daarom zijn bovenstaande vragen niet zo gek. Vooral als je een melding krijgt van iemand die zegt dat jouw website het niet doet of onbereikbaar is. Dat is heel vervelend, maar het kan ook een storm in een glas water zijn.

Nu hebben wij vaker mee gemaakt dat een website een melding krijgt dat deze onbereikbaar is terwijl dat uiteindelijk De website wel gewoon “in de lucht” was, maar er andere storende factoren speelden.

Eerst controleren…

website bereikbaar cheatsheetDaarom is het goed om eerst zelf te controleren of jijzelf de website wel kan zien. Dat lijkt simpel, maar er zijn een paar valkuilen die ervoor kunnen zorgen dat het voor jou lijkt dat een website wel of juist niet in de lucht blijkt te zijn. Gebruik van het cheatsheet links kan je helpen, maar vergeet ook de onderstaande tips niet! n.b. Dit artikel is alleen bedoeld als checklist of jouw website daadwerkelijk “down” is, of dat er toch nog andere factoren zijn waardoor niet alles lijkt wat het is!

Websites en computers maken namelijk allen in meer of mindere mate gebruik van cache (geheugen waarin tijdelijke kopieën van webpagina’s liggen opgeslagen zodat deze sneller weergegeven kunnen worden). En dit is nu juist wat het soms moeilijk maakt om te bepalen of je nu de echte website of een kopie uit dit geheugen ziet!

Een aantal tips:

  1. Bij de eerste melding, controleer in je eigen browser of je de website wel of (juist) niet ziet. Zorg ervoor dat je minimaal 3 of 4 keer de pagina herlaad (in windows F5, op de mac CMD+ R)
  2. Maak eventueel de cache / internet geschiedenis van je browser leeg
  3. gebruik een andere browser die je normaal niet gebruikt (op deze manier hoef je niet je internet geschiedenis of cache te verwijderen)
  4. kijk op http://downforeveryoneorjustme.com of de website het doet (soms moet je ook daar even herladen)
  5. gebruik je een proxy-server? zet die eens uit.

Een gratis automatisch controle?

Er zijn verschillende services die voor jou met bepaalde intervallen kunnen controleren of jouw website het doet. De meesten zijn helaas niet gratis.

Heb je niet veel meer nodig dan alleen een controle of je website het doet dan is http://www.monitor.us/ de service voor jou:

  • Gratis
  • elke 30 minuten een check
  • notificatie als de website “down” is naar een of meerdere email adressen
  • beperkte rapportage

 

 

clouds_eagle

 

 

WordPress Membership Plugin
Themeforest wide 728 x 90


Brand Communication Image Banner 728 x 90Codecanyon wide 728 x 90


728x90_ShutterStock-Culture_NL_animated


03 GIF Banner


Coolblue 728x90


Go Daddy NL 728x90 30 off


KPN Algemeen 728 x 090