Wordpress-SEO-van-Yoast1

Eindelijk je website online, maar wie gaat het lezen?

Veel mensen denken vaak dat het publiek vanzelf toestroomt als de website er staat. Helaas gaat dat voor de meeste gevallen niet op. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat er in 2012 elke minuut 571 websites en 347 blogposts alleen al in wordpres werden gepubliceerd. Er is dus enorm veel concurrentie op het alsmaar groeiende internet (je kunt deze getallen naar alle waarschijnlijkheid naar boven bijstellen: het is inmiddels al 2015!)

SEO is eigenlijk verplicht!

Tenminste dat is als je een zo groot mogelijk publiek voor ogen hebt. Ook als je meer naamsbekendheid wilt hebben, beschik je over vele mogelijkheden. We beperken ons in dit artikel tot SEO binnen jouw eigen site. Technieken zoals linkbuilding etc. komen hier dus niet aan de orde. Om de SEO goed te kunnen uitvoeren heb je een plugin nodig

Welke SEO Plug-ins?

Er zijn veel SEO plug-ins beschikbaar voor WordPress. De absolute marktleiders voor SEO plug-ins voor WordPress zijn:

 1. WordPress SEO by Yoast (16.771.198 downloads tot maart 2015)
 2. All in one SEO pack ( downloads tot maart 2015)
 3. SEO ultimate (1.587.830 downloads tot maart 2015)

en de lijst gaat nog wel verder… We hoeven niet verder te zoeken, want de nummer 1 is wat ons betreft ook de nummer 1, omdat:

 • het is een Nederlands Product! (geintje)
 • Bijna 17 miljoen downloads, het behoort daarmee tot de top 3 van meest gedownloade en gebruikte plug-ins (zoveel gebruikers hebben het echt niet fout!)
 • Veel, heel veel is gewoon goed bruikbaar, zonder dat je daar een betaald account voor nodig hebt
 • De opzet maakt het heel makkelijk om de SEO goed uit te voeren. met directe controle mogelijkheid
 • Er zijn veel hulpmiddelen geïntegreerd, wat SEO veel makkelijker maakt
 • De social-tab geeft je de mogelijkheid veel in te stellen voor b.v. het delen op facebook
 • Onze ervaring.. Na verloop van tijd zien wij aan aanzienlijke toename in traffic na het in gebruik nemen van deze plug in.
 • team Yoast geeft veel uitgebreide en goede ondersteuning! Lees je graag, dan raad ik je aan de boeken van Yoast aan te schaffen. kijk hier voor meer informatie (helaas alleen in Engels beschikbaar)

Maar hoe gebruik je WordPress SEO van Yoast nu eigenlijk?

We gaan ervan uit dat de installatie geen problemen oplevert. deze is namelijk heel simpel. Mocht je daarover toch een vraag hebben, stel hem dan hieronder als reactie. Ook yoast-dashboard-menuzie je in jouw dashboard het yoast menu, met uitgeklapt een heleboel opties. We maken ons niet druk en laten ook die even voor wat het is. Doorgaans heeft Yoast namelijk al gelijk de goede instellingen zodat je direct aan de slag kunt. Bovendien zullen veel van de instellingen pas duidelijk worden als je wat meer ervaring hebt opgedaan door WordPress SEO van Yoast te gebruiken. We gaan direct kijken hoe het eruit ziet als we b.v. een post of pagina maken of bewerken.

er zijn een aantal zaken toegevoegd aan deze schermen

WordPress SEO van Yoast in de bewerkschermen

Zoals gezegd zijn er een aantal Yoast elementen toegevoegd aan de schermen om posts of pagina’s te bewerken:

1. Boven in het menu: “SEO” met onderliggende hulpmiddelen (in een volgende post gaan we hier wat dieper op in)

2. Aan de rechterkant in het gedeelte waar je de “publiceer” knop gewend bent, zie je nu een SEO indicatie:

 • Rood: verbeteren
 • oranje: het kan beter
 • Groen: goed gedaan!

3. Onder het grote scherm waarin je jouw content schrijft tref je een “WordPress SEO van Yoast”paneel aan waar je o.a. de meta tags kunt invullen. In dit artikel gaan we het voornamelijk hebben over dit gedeelte (rood omkaderd in onderstaande afbeelding). yoast-post-screen

Wat vul je bij “WordPress SEO van Yoast” in het paneel in?

Focust trefwoord of focus trefwoord zin

Allereerst is het belangrijk om na te denken wat het aller belangrijkste focus trefwoord, of nog beter: de aller belangrijkste focus trefwoordzin is. Beperk jezelf daarbij tot een!

Als je dat lastig vindt, kan het helpen om eerst jouw bericht of pagina gewoon te schrijven zoals je dat normaal zou doen. Als je dat achteraf gaat lezen, pik je er vaak vanzelf wel het juiste focus trefwoord of focus trefwoord zin uit.

Controleer deze in focus trefwoord door deze in te tikken:yoast-post-focus-keyword

WordPress SEO van Yoast gaat nu gelijk zoeken en toont sleutelwoorden of sleutelwoord zinnen waarnaar veel gezocht wordt (zoals je bijvoorbeeld ook wel ziet als je in google begint te typen: Google geeft dan ook al snel enkele suggesties).

Wordt jouw sleutelwoord getoond, dan is dat een goede indicatie dat je een juist sleutelwoord hebt gekozen. Wordt het door jou bedachte sleutelwoord niet getoond, bedenk dan of je misschien een andere word keuze kunt gebruiken, of in het geval van een trefwoord zin: probeer andere woorden te gebruiken.

Nog geen resultaat?

dat kan. Het kan zijn dat dat jouw sleutelwoord nog niet bekend is (b.v. nieuwe filmtitel, merknaam etc.). Je kunt dan toch overwegen het te gebruiken.

Wil je toch gevonden worden op alternatieve sleutelwoorden? Gebruik dan externe sleutelwoord tools zoals bijvoorbeeld de Zoekwoordplanner van Google’s Adsense (Adsense account (gratis) benodigd), Google Trends, of de sleutelwoord tool van seobook (seobook account (gratis)nodig). Op deze manier krijg je een aardige indicatie waar mensen naar zoeken.

Overigens kun je deze sleutelwoord hulpmiddelen ook via het menu “SEO” bovenin bereiken. Naast deze hulpmiddelen zijn er ook nog verschillende andere diensten waar je gebruik van kunt maken. Wees jezelf er wel van bewust dat zoekwoorden trend gevoelig zijn en de zoekvolumes met de tijd kunnen veranderen!

Controleer “Focus-trefwoord gebruiken”

yoast-post-controleer-trefwoordMisschien wel de aller mooiste functie van WordPress SEO van Yoast, is dat je direct kunt zien of je SEO op orde is.

Een snelle indicator is het gekleurde bolletje bij de publish-knop, maar ook direct onder “Focus trefwoord” zie je wat meer specifiekere informatie. (zie het rood omkaderde gebied in de afbeelding)

 

Zorg dat alles groen wordt!

Kort gezegd is het aan jou de taak om alle vijf focus trefwoord factoren groen te krijgen. Heb je er een of meerdere rood, herschrijf dan je tekst, focus sleutelwoord, pagina titel, url (permalink) of de meta omschrijving zodat jouw focus sleutelwoord overal exact voorkomt zoals je hem hebt gegeven.

In Bovenstaande afbeelding kun je zien dat de “Meta omschrijving” nog op een rode “No” staat. Dat klopt ook wel, ik heb namelijk nog helemaal geen Meta omschrijving opgegeven. Nadat ik dat wel gedaan heb, zien de vijf focus trefwoord factoren er zo uit.

(ik laat ook even zien waar elke factor op slaat, zodat je een beter beeld hebt wat nu waar vandaan komt): yoast-post-focus-keyword-controle

Alles groen! Top ik ben klaar!

Helaas, nee! Je bent nooit klaar met verbeteren, maar heb je alles groen, dan is dit in ieder geval een goed punt om mee te starten. Dat is tenminste als je een goed en relevant sleutelwoord hebt gekozen. Wacht totdat Google jouw website heeft geïndexeerd en analyseer met behulp van analytics of er een verbetering is.

Nadat je dat gedaan hebt kun je proberen jouw SEO te verbeteren door meer sleutelwoord onderzoek te doen. Let daarbij wel op dat je een aantal gegevens niet meer wijzigt: met name de url (permalink) is daarbij belangrijk, verander je die, dan bestaat een eerder door google geïndexeerde pagina-link niet meer en kun je een stuk terugvallen in ranking (Google telt ook de leeftijd mee in het waarderen van een website(pagina) in haar ranking.

Je kunt ook jouw post iets herschrijven zodat deze nog beter zal worden gewaardeerd door Google. Daarbij zal je een goed balans moeten vinden tussen wat prettig leesbaar is en wat SEO-technisch het meest optimaal presteert. een goede hulp daarbij is het tabblad pagina-analyse in het paneel “WordPress SEO van Yoast”: yoast-post-pagina-analyse

Interesse in meer informatie over “Pagina analyse” van “WordPress SEO van Yoast”? laat een berichtje hieronder achter en “Deel 2” volgt!  

 728x90_ShutterStock-Culture_NL_animated


Coolblue 728x90


Brand Communication Image Banner 728 x 90


KPN Algemeen 728 x 090

Codecanyon wide 728 x 90
WordPress Membership Plugin
Themeforest wide 728 x 90


03 GIF Banner

Go Daddy NL 728x90 30 off